Angela Merkel streeft naar snelle vorming van een nieuwe regering.

334

BERLIJN – De Duitse bondskanselier Angela Merkel gebruikte een nieuwjaarstoespraak om op te roepen tot een snelle vorming van een nieuwe regering.

De wereld wacht nu niet op ons,”zei ze in haar toespraak en voegde eraan toe dat zij zich” toegewijd “voelt om” zo snel mogelijk een stabiele regering voor Duitsland te vormen in het nieuwe jaar “.

Merkels commentaar kan worden gezien als een poging om druk uit te oefenen op de links sociaal-democraten (SPD), die op 7 januari met de bondskanselier in gesprek gaan over de mogelijkheden om samen een regering te gaan vormen.

Merkel heeft na de algemene verkiezingen van september geen nieuw bestuur kunnen vormen. Zij en haar ministers van de laatste coalitie met het EPD blijven in functie als conciërge.

In november stortte het coalitieoverleg ineen tussen haar christen-democraten (CDU), de Beierse Christelijke Sociale Unie (CSU), de liberale vrije democraten (FDP) en de Groenen.

De onderhandelingen met het EPD zullen naar verwachting medio januari worden afgerond, waarna de twee partijen op dat moment formele besprekingen zullen beginnen als er een akkoord wordt bereikt.

Merkel gaf toe dat er verdeeldheid in de Duitse politiek is en zei dat “sommigen spreken van een breuk die zelfs door de gehele Duitse samenleving loopt”. Zij drong er bij de burgers op aan om zich in 2018 op een gemeenschappelijke op mekaar te richten en elkaar te “respecteren”.

“Dat we ons meer bewust worden van wat ons bij elkaar houdt, dat we opnieuw de nadruk leggen op een gemeenschappelijke basis, dat we proberen meer respect te hebben voor anderen… dit zijn mijn wensen voor het nieuwe jaar,” zei de Duitse bondskanselier.

Ze riep ook op tot een samenwerking tussen Europa en zei dat de naties zowel binnen als buiten Europa “hun waarden moeten vertegenwoordigen”.

Duitsland en Frankrijk willen meer samen gaan werken om dat te bereiken, en daarmee zorgen dat Europa klaar is voor de toekomst,” zei ze.

BRON: https://www.politico.eu/article/angela-merkel-aims-for-quick-formation-of-new-government/?utm_content=bufferfc2e8&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=bufferAMN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.