De VS stopt met veiligheidssteun aan Pakistan.

215

WASHINGTON (Reuters) – De Verenigde Staten heeft donderdag gezegd dat het tenminste $ 900 miljoen aan veiligheidssteun aan Pakistan heeft laten stoppen totdat zij actie ondernemen tegen de Afghaanse Taliban en de Haqqani-netwerkmilitante groepen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde het besluit aan, het weerspiegeld de frustratie van de regering van Trump dat Pakistan niets meer heeft gedaan tegen de twee groepen waarvan Washington zegt dat ze heiligdommen in Pakistan gebruiken om aanvallen uit te kunnen voeren in het aangrenzende Afghanistan die Amerikaanse, Afghaanse en andere troepen hebben gedood.

De afdeling weigerde om te zeggen om hoeveel het precies gaat dat aan hulp zou worden opgeschort, zeggende dat de cijfers nog steeds werden berekend, inclusief de financiering van zowel de overheid als defensie.

Pakistan heeft lange tijd de beschuldigingen ontkent door te zeggen dat zij er niet in slaagden om de militanten aan te pakken die tegen de regering van Kabul vocht en tegen de door de VS geleide buitenlandse troepen in Afghanistan, vanuit hun toevluchtsoorden aan hun kant van de grens.

Afgelopen vrijdag bekritiseerde Pakistan van wat zij noemden “verschuivende bestemmingen” en zei dat de Amerikaanse opschorting van hulp contraproductief was.

Ambtenaren van de VS zeiden dat twee hoofdcategorieën aan hulp zullen worden getroffen:  buitenlandse militaire financiering (FMF), die de aankopen van Amerikaanse militaire materiaal, training en diensten financiert, en coalitieondersteuningsfondsen (CSF), die Pakistan vergoed voor terrorismebestrijdingsoperaties. Zij zeiden dat zij uitzonderingen konden maken om de cruciale Amerikaanse nationale veiligheidsprioriteiten te blijven financieren.

GSF-fondsen, die onder het ministerie van Defensie vallen, vallen onder bevriezing, zei woordvoerder van het Pentagon, commandant Patrick Evans, die zei dat het Congres tot $900 miljoen had gereserveerd voor Pakistan in 2017, dat eindigde op 30 september. Geen van dat geld is uitbetaald.

De bevriezing dekt ook $ 255 miljoen in FMF van het fiscale jaar 2016, dat valt onder het ministerie van Buitenlandse Zaken en waarvan de schorsing al is aangekondigd, evenals niet-gespecificeerde bedragen aan FMF die in voorgaande jaren nog niet eens bestonden.

Amerikaanse ambtenaren benadrukten dat de opschorting geen invloed heeft op de civiele hulp aan Pakistan en dat het geld door zou kunnen gaan indien de Pakistaanse regering beslissende maatregelen tegen die groepen zou gaan nemen.

“Onze hoop is dat zij dit zullen zien als een verdere aanwijzing als een gigantische frustratie van de regering met gevolgen voor onze verhouding en dat zij serieus moeten zijn over het nemen van stappen die wij hebben gevraagd om het op een meer betrouwbare basis te brengen,” vertelde een hoog geplaatste ambtenaar van de Amerikaanse Ministerie.

We hopen dat Pakistan dit zal zien als een bemoediging, en niet als een straf,” voegde hij eraan toe.

De regering van Trump informeerde het Congres woensdag over zijn besluit.

“CONTRAPRODUCTIEF”

Pakistan wijst de voorgestelde bezuinigingen op de Amerikaanse hulp grotendeels af, en vreest ook dat Washington drastischer maatregelen zou kunnen nemen om de steun van Pakistan aan de Taliban te kunnen stoppen.

Pakistan is bezorgd over de invloed van hun oude rivaal, India, in Afghanistan, en tegelijkertijd strijdt het land tegen een Pakistaanse Taliban-opstand die volgens Pakistan grotendeels werd aangewakkerd door de Amerikaanse strijd tegen terrorisme, na 11 september 2001.

“Willekeurige deadlines, unilaterale uitspraken en verschuivende doelfuncties zijn contraproductief in het aanpakken van gemeenschappelijke bedreigingen,” zei het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Pakistan was betrokken bij de Amerikaanse regering op het gebied van veiligheidssamenwerking en wachtte op verdere details, zeiden ze.

De gespannen banden tussen de ongemakkelijke bondgenoten, die op 1 januari gesloten werden, toen president Donald Trump van de VS op Twitter tegen de “leugens en bedrog” van Islamabad vastliep, ondanks de 33 miljard dollar aan hulp, waarschuwde het Witte Huis al om Pakistan onder druk te zetten.

Trump’s frustraties worden gedeeld door sommige Amerikaanse wetgevers, die Pakistan ervan beschuldigden een dubbel rol te spelen door militante groepen een heiligdom toe te kennen – wat Islamabad ontkent – ondanks de keiharde waarschuwingen om ze hard aan te pakken.

“Pakistan is een van de meest dubbelzinnige regeringen waar ik enige betrokkenheid bij heb gehad,” vertelde senator Bob Corker, Republikeinse voorzitter van de commissie Buitenlandse zaken, aan de verslaggevers.

“Ze zijn in wezen de ondersteuning van het Haqqani-netwerk, of … waardoor ze een veilige haven in hun land hebben als ze de grootste bedreiging vormen voor onze mannen en vrouwen in uniform.”

De deskundige Christine Fair van de Universiteit van Georgetown van Zuid-Azië uitte haar bezorgdheid dat Pakistan voor opschorting zou kunnen zorgen door de snelwegen van de havenstad Karachi te sluiten waarop materiaal wordt vervoerd naar Afghanistan toe, maar ook het luchtruim, door welke de levering aan internationale troepen van de V. S., daar wordt heen gevlogen.

Wat is het plan als de GLOC’s worden gesloten? vroeg ze met het militaire acroniem Ground Lines of Communications.

“Wat als de Pakistanen de ALOC’s (Air Lines of Communications) sluiten. Hoe blijf je de ANSF leveren? ‘Vroeg ze, verwijzend naar de Afghaanse nationale veiligheidstroepen.

“Pakistan zou binnen hun rechten zijn als ze ons zouden vertellen dat je geen recht meer hebt om er heen te vliegen ,” zei ze.

BRON: Reuters.comAMN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.