Een Krim-staatsgreep in het Europees Parlement.

364

Binnen de EU bestaat verzet tegen de sancties die de Unie in het voorjaar van 2014 aan Rusland heeft opgelegd wegens “de illegale annexatie van de Krim en de opzettelijke destabilisatie van een buurland dat soeverein is”. Leden van het Europees Parlement en andere wetgevers kwamen op 23 januari bijeen om hun kritiek op de sancties te uiten en te bespreken hoe een samenwerking kan worden ontwikkeld.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de Tsjechische afgevaardigde Jaromír Kohlíček, die de Tsjechische communistische partij vertegenwoordigt en lid is van de Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links. Hij benadrukte dat Rusland altijd een belangrijk onderdeel van Europa is geweest en dat de weg voorwaarts voor Europa niet ligt in het uiteenvallen van ons continent door middel van sancties en intimidatie van een van de staten.

Velen waren verrast door de deelname van een delegatie van de Krim. Het zou ook de allereerste keer kunnen zijn geweest dat de premier van Krim, Sergej Aksionov, voor het eerst in dezelfde zalen verscheen – althans vrijwel – waar de meerderheid van de Europese afgevaardigden vaak voor sancties tegen de Russische Federatie stemde, ook vanwege de Krim. Aksionov werd op 17 maart 2014 op de EU-sanctielijst geplaatst. De officiële reden: “Aksyonov werd op 27 februari 2014 in aanwezigheid van pro-Russische schutters verkozen tot eerste minister van Krim in de Krim op de Krim Rada. Zijn ‘verkiezing’ werd op 1 maart door Oleksandr Turchynov onwettig verklaard. Hij heeft actief gelobbyd voor het referendum van 16 maart 2014”.

Aksionov zei in een vooraf opgenomen toespraak: “De Krim maakt al bijna een kwart eeuw deel uit van Oekraïne. Dit was een tijd van achteruitgang, verval en discriminatie. De rijkdommen van ons land zijn geplunderd door Oekraïense oligarche “. De eerste minister van Krim beschrijft de keuzes van 2014 voor veel burgers van het schiereiland: “Oekraïne: bloed en oorlog of Rusland: vrede en vrijheid”. In zijn toespraak nodigde hij de afgevaardigden van de conferentie uit om de Krim te bezoeken: “Kom, observeer en maak je eigen conclusies”.

Aanwezig in de vergaderzaal waren Aleksei Vorobev en Aleksandr Vedrussov, Russische politieke analisten. Zij vertelden de parlementariërs dat de sancties tegen Rusland daadwerkelijk geholpen hebben in de zin dat het zijn economie en markten moest uitbreiden. Vandaag de dag is veel handel en samenwerking gericht op Azië, en hoewel de EU probeert de Russische economie te verslechteren, heeft de groeipercentage zich hersteld en in 2017 sterke cijfers laten zien.

Rusland heeft ook meer informatie moeten doorgeven aan interne leveranciers en bijvoorbeeld alle nieuwe modellen van burgerluchtvaartuigen die worden geproduceerd en in gebruik genomen. Ook de Tsjechische afgevaardigde Kohlíček haalde het onderwerp aan en beschreef verschillende gebieden, met name in technische producten, waar onderdelen die vroeger uit Tsjechië werden geleverd nu in eigen land door de Russen zelf worden ontwikkeld.

Vorobev gaf verschillende voorbeelden van hoe de Krim heeft geprofiteerd van de hereniging met Rusland. Er is bijvoorbeeld een beroemd astrofysisch observatorium, waarvan de Shayn-telescoop waarschijnlijk de bekendste is vanwege de vele wetenschappelijke doorbraken, maar de Oekraïense autoriteiten hebben de financiering voor deze site verlaagd en proberen deze meerdere malen volledig uit te schakelen. Onder de nieuwe regering worden nieuwe investeringen gedaan en worden de telescopen geüpgraded.

De Russische vertegenwoordigers verklaarden ook dat Siberië door de her-oriëntatie op het oosten een snel evoluerende regio is geworden en dat onder andere de haven van Vladivostok wordt uitgebreid om aan de grotere vraag te voldoen. De uitgebreide economische samenwerking met China heeft geleid tot investeringen om met behulp van nieuwe ijsbrekers de Noordpool handelsroute te vergemakkelijken. Vorobev vertelde op de conferentie dat terwijl de gewone route van China naar Amsterdam via het Suezkanaal 48 dagen in beslag neemt, dezelfde bestemming in 35 dagen via de Arctische route kan worden bereikt.

Tegelijkertijd benadrukte hij dat de nauwere contacten met het Verre Oosten ook gunstig kunnen zijn voor Europa en dat we allemaal moeten werken aan een open markt waar iedereen van kan profiteren.

Filip Dewinter, parlementslid in België voor de patriottische Vlaamse partij het Vlaams Belang, wees erop dat de Belgische economie onder deze sancties lijdt. Het gaat hierbij om de landbouw, vooral de export van groenten, maar ook om wapens, waarvoor België bekend staat.

Vervolgens breidde Dewinter het toepassingsgebied uit naar de internationale betrekkingen en het geopolitieke toneel. Hij nam de oorlog in Syrië als voorbeeld en vertelde op de conferentie dat hij het voorrecht had twee keer met president Bashar Assad van het land te mogen spreken en de situatie te bespreken. Het is duidelijk, zei hij, dat Rusland een belangrijke rol speelt bij het verslaan van het terrorisme en het scheppen van voorwaarden voor vrede in de regio.

Verscheidene sprekers waren van mening dat de Verenigde Staten, die hun export de afgelopen jaren hebben opgevoerd, de enige voordeel van de sancties hebben gehad, terwijl de export van Europa is afgenomen. Sommigen noemden de lidstaten van de Europese Unie vazallen naar de VS, zonder de mogelijkheid om een eigen onafhankelijk buitenlands beleid te formuleren.

Roberto Ciambetti, voorzitter van de regionale raad van Veneto in Noord-Italië, zei dat hij tijdens het referendum in de Krim een journalist had verteld: Ga er naar toe! Hoor zelf wat de mensen van de Krim willen.

Het feit dat een delegatie van de Krim een vergadering binnen het EU-parlement zou kunnen bijwonen, is door sommigen een virtuele staatsgreep genoemd.

“Ik geloofde eigenlijk dat de bewakers de conferentie zouden binnen vallen en beëindigen, maar alles verliep soepel en ik zie dat er veel fatsoenlijke en intelligente mensen hier zijn,” vertelde Vorobev een verslaggever.

Als de zoveelste manier om te protesteren tegen de sancties, brachten de vertegenwoordigers van de Krim thee als cadeau mee voor andere deelnemers, een product dat ook verboden is onder de EU-sancties. Daarnaast nodigden zij de gasten van de conferentie uit om een bezoek te brengen aan het Internationale Economisch Forum van Yalta – een van de belangrijkste evenementen in de Russische Federatie dit jaar. Elk jaar wordt het Forum bijgewoond door hoge Russische regeringsfunctionarissen, internationale experts, invloedrijke internationale en Russische zakenlieden en economen, vertegenwoordigers van grote bedrijfsorganisaties en andere opinieleiders.

De conferentie brachten politici uit verschillende groepen bij mekaar en met schijnbaar tegenstrijdige ideologieën. Jaromír Kohlíček legde de verslaggever uit dat het belangrijk was dat verschillende meningen over andere onderwerpen de samenwerking bij belangrijke kwesties zoals het voorkomen van verdeeldheid over Europa niet in de weg zouden staan, een situatie waarin we allemaal verliezers zouden zijn.

Net als andere deelnemers was hij van mening dat het voor sommige politici belangrijker leek te zijn om af te stappen en te offeren dan daadwerkelijke politieke resultaten te boeken. Dat het belangrijkste voor hen was niet wat je geloofde, maar met wie je sprak.

Filip Dewinter vertelde ons dat het Vlaams Belang zich eensgezind achter de kritiek van de sancties stond, maar dat er verschillende meningen waren over de Krim-kwestie. Zijn belangrijkste indruk was echter dat het als een interne Russische kwestie moest worden beschouwd.

Kohlíček, vertegenwoordiger van Tsjechië, herinnerde de deelnemers aan de sterke culturele banden met het Oosten. Hij noemde onder andere de twee Griekse broeders en zendelingen, Cyril en Methodius, die al in de 9e eeuw het Cyrillische schrijven maakten tijdens hun verblijf in het Tsjechische land, en het alfabet uitspreidde naar de Slavische volken. Zelfs omdat Tsjechië vandaag de dag geen gebruik maakt van Cyrillisch schrijven, doen veel landen in Oost-Europa dat wel, waaronder Rusland.

Toen we hem vroegen wat volgens hem het antwoord op de conferentie zou zijn, zei hij dat hij gewend was kritiek te krijgen:

– “Wat voor Tsjechisch communist bent u sowieso?” vroegen ze. “Je drinkt geen bier, je hebt vier kinderen en je vind het niet erg om met mensen van extreemrechts te praten”

Hij glimlachte en nam een slokje uit zijn 1,5 liter mok gevuld met groene thee.

BRON: Free West MediaAMN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.