Kopenhagen besluit om asielzoekers tegen te houden.

1071

Wie de website van het Deense ministerie van Vreemdelingenzaken en Integratie bezoekt, zal worden verwelkomd met een lopende teller. Op dit moment komt de teller uit op paragraaf 67: minister Inger Støjberg presenteert trots het feit dat de regering al begonnen is met een aanscherping van het vreemdelingen- en asielrecht. Een van de laatste is bijzonder indrukwekkend: Denemarken is nu uitgesloten van het quotasysteem van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, waarin meer dan dertig landen wereldwijd onlangs vluchtelingen hebben opgenomen. Amnesty International beschuldigt Kopenhagen van een “historische mislukking”.

In 2017 vroegen ongeveer 2.800 vluchtelingen asiel aan in Denemarken – het laagste aantal ooit in jaren. Niettemin stelt de regering dat het land een “uitstel” nodig heeft. Daarom is het niet mogelijk om jaarlijks de 500 quotumvluchtelingen over te nemen waartoe Kopenhagen zich jegens de VN-vluchtelingenorganisatie heeft verbonden.

In november 1978 nam Denemarken deel aan het hervestigingsprogramma van de Verenigde Naties: Vluchtelingen moeten dus worden gehuisvest in de meest naburige vluchtelingenlanden van de crisisregio’s in derde wereldlanden. Maar nu heeft het Deense parlement een wet aangenomen om daarmee te stoppen – niet alleen met de stemmen van de regerende rechtse liberaal-conservatieve coalitie en de rechts-populistische Deense Volkspartij, maar ook die van de sociaal-democraten. Zij waren de enigen die voorstanders waren van de linkse liberale oppositiepartijen.

Het argument van de parlementaire meerderheid luidt als volgt: de opname van een groot aantal asielzoekers overweldigt nog lang de integratiecapaciteit van het land. Dit verwijst naar vluchtelingen die in 2015 naar Denemarken kwamen voordat het land begin 2016 de grenzen sloot door permanente grenscontroles in te voeren.

“Een absurde verklaring”, zei Trine Christensen, secretaris-generaal van de Deense afdeling van Amnesty International. De Deense woordvoerster van de UNHCR, Elisabeth Arnsdorf Haslund, betreurde het dat er nu nog minder plaatsen beschikbaar zijn: “We zouden veel meer nodig hebben om ervoor te kunnen zorgen dat de landen in die regio’s, die een zeer groot aantal vluchtelingen opvangen, niet alleen voor staan.

“De wereld heeft meer internationale samenwerking nodig en niets meer of minder.” bekritiseert Sofie Carsten Nielsen, woordvoerster van het buitenlandse beleid voor de Deense linkse liberalen. “Als alle landen zich als ons zouden gaan gedragen, kunnen we internationale overeenkomsten wel vergeten. “Het is niet alleen gênant en onbetrouwbaar, dat een rijk land als Denemarken zich zo zou gedragen, terwijl Noorwegen, Zweden of IJsland hun quota zouden hebben verhoogd. Het geeft ook andere landen een excuus om op dezelfde manier te gaan handelen. “En dan stort dit gehele systeem in mekaar”, zegt Nielsen.

Bovendien zal de teller van minister Støjberg niet lang op “67” blijven staan – zij heeft al aangekondigd het migratiebeleid verder aan te scherpen.

BRON: http://www.taz.de/!5473566/AMN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.