Artsen zonder Grenzen maakt seksueel geweld openbaar.

403

Artsen zonder grenzen zouden vorig jaar twee jaar lang seksuele aanvallen van werknemers hebben ondergaan. Volgens persbureau Reuters heeft de hulporganisatie de zaken openbaar gemaakt om na het Oxfam-schandaal transparantie te tonen.

De in Frankrijk gevestigde koepelorganisatie Artsen zonder grenzen (Médecins sans Frontières (MSF) meldde dat er het afgelopen jaar 24 gevallen van seksuele intimidatie of misbruik zijn geweest. In twee gevallen waren de slachtoffers geen leden van de hulporganisatie, maar patiënten of leden van de gemeenschap. Daarom zijn 19 medewerkers ontslagen. Ook de andere vermoedelijke daders waren gewaarschuwd of geschorst.

De organisatie zei dat zij in 2017 in totaal 146 klachten had ontvangen, waaronder beschuldigingen van discriminatie en machtsmisbruik. Volgens interne onderzoeken waren 40 zaken vermeende intimidatie en seksuele mishandeling.

Met ongeveer 40.000 medewerkers wereldwijd is MSF een van ’s werelds grootste hulporganisaties. Zij biedt met name medische zorg in conflictgebieden en andere crisisgebieden.

De internationale ontwikkelingsorganisatie Oxfam, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, is dagenlang geschokt door een schandaal over sekspartijen met prostituees in Haïti en Tsjaad. Afgelopen maandag nam de vicepresident van Oxfam Penny Lawrence ontslag.

BRON: Spiegel.deAMN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.