Brexit leiders stellen geheime plannen op om miljarden euro’s aan EU te betalen.

397

Het plan zou kunnen betekenen dat Groot-Brittannië een deel van zijn 40 miljard Britse pond in beslag neemt als de EU begint met terugtrekken op haar belofte van een overeenkomst.

Leden van het team van Theresa May zijn naar verluidt in het geheim bijeengekomen om te bespreken hoe een dergelijk plan in de praktijk kan worden gebracht indien nodig.

De openbaring kwam enkele dagen nadat de coördinator van het EU parlement Brexit waarschuwde het blok niet op een toekomstige handelsovereenkomst zou ondertekenen alvorens GB formeel op 29 maart 2019 verlaat.

Guy Verhofstadt zei dat een overeenkomst “min of meer” dit jaar getekend zou kunnen worden, maar drong erop aan dat het niet wettelijk bindend zal zijn tot na de Brexit dag.

Zijn opmerkingen gaan rechtstreeks in tegen de verklaarde doelstellingen van de premier voor de Brexit.

Britse ministers zijn naar verluidt bezorgd en dat er tijdens de overgangsperiode gedetailleerde handelsbesprekingen zullen moeten plaatsvinden, nadat het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten en mogelijk zijn invloed heeft verloren.

Maar Bloomberg heeft drie belangrijke bronnen genoemd die zeggen dat ambtenaren de mogelijkheden van het plan hebben besproken als een back-up optie in het geval dat de onderhandelingen worden afgebroken.

Sprekende op voorwaarde van anonimiteit, zeiden ze dat Groot-Brittannië zijn betalingen in de Brexit kon stopzetten indien de EU weigert het Verenigd Koninkrijk de overeenkomst te geven.

De ambtenaren zeiden dat het in de praktijk brengen van het plan niet het gewenste resultaat van het Verenigd Koninkrijk was, maar het werd ontwikkeld in geval als de EU probeert haar belofte te verbreken.

Eén bron zei precies hoe Groot-Brittannië de miljarden de Brexit-rekening zal betalen, die nog moet worden goedgekeurd, wat betekent dat het mogelijk zou kunnen zijn om het geld alsnog in te houden.

Een ander zei, omdat de betalingen over een aantal jaren moeten worden gedaan, zouden, indien nodig, de betalingen kunnen worden stopgezet.

Brexit-secretaris David Davis zal vandaag (dinsdag) in Wenen spreken, aangezien de onderhandelingen over de voorgestelde tweejarige overgang worden voortgezet.

Van de heer Davis wordt verwacht dat hij na de Brexit een voorstel zal doen voor een systeem van wederzijdse erkenning, waardoor het mogelijk wordt om auto’s, die op het vasteland zijn gebouwd en goedgekeurd zijn voor verkoop in het Verenigd Koninkrijk, te verkopen en vice versa.

Hij zal zeggen: “Een cruciaal onderdeel van een dergelijke overeenkomst is het vermogen van beide partijen om elkaars regelgeving en de instellingen die deze toepassen te vertrouwen”.

BRON: Express.CO.UKAMN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.