AfD maakt samenwerking met Pegida mogelijk.

689

Het partijcongres van de AfD heeft besloten dat AfD-leden in de toekomst op evenementen van de Pegida Alliantie kunnen en mogen verschijnen. Dit werd bekend gemaakt uit diverse bronnen. AfD-voorzitter André Poggenburg uit Saksen-Anhalt vierde de beslissing als een “mijlpaal”. Hij vertelde het persbureau dpa: “Het besluit geeft aan dat het goed is om als vertegenwoordiger van de partij op te treden, dus dit wordt niet langer bestraft.

In 2015 richtte Poggenburg samen met de deelstaatchef Björn Höcke de rechtse vleugel van de AfD op. Hij is een van de ondertekenaars van de motie tot opheffing van het verbod op samenwerking met de alliantie die in 2016 door het nationaal uitvoerend comité van de partij werd goedgekeurd. De formulering van de motie is volgens hem enigszins gewijzigd. De resolutie die zaterdag werd aangenomen luidde letterlijk als volgt: “In overeenstemming met de huidige juridische situatie bepaalt de Conventie dat AfD-vertegenwoordigers hun eigen standpunten openbaar kunnen vertegenwoordigen tijdens de evenementen van Pegida (Dresden).

In de onverenigbaarheidsresolutie van mei 2016 stond: “De nationale raad van bestuur besluit dat AfD-leden niet mogen verschijnen als sprekers noch met partijsymbolen tijdens evenementen van Pegida. We verwerpen toespraken van vertegenwoordigers van Pegida en Pegida symbolen op AfD evenementen”. Frauke Petry was toen nog hoofd van de partij. Er werden verdere besluiten genomen om de onverenigbaarheid aan te tonen met alle regionale vestigingen van Pegida, zoals Thügida en Legida, met de in februari 2017 opgerichte Freedom Patriotic Alternative Association (FPA) en met de Identitarian Movement.

Partijleiders Alexander Gauland en Jörg Meuthen hadden zich onlangs uitgesproken voor de opheffing van het verbod als de voorheen veroordeelde Pegida-leider, Lutz Bachmann, zich zou terugtrekken uit het leiderschap van de alliantie. Dit is tot dusver echter nog niet bewezen. Lutz Bachmann was de afgelopen weken te gast op vele AfD-evenementen, waaronder de politieke Aswoensdag in Nentmannsdorf, Saksen.

Twee weken geleden was de AfD in Mecklenburg-Vorpommern al de eerste staatsorganisatie die het verbod op samenwerking met Pegida officieel beëindigde. Tijdens de evenementen zoals de conferentie van het nieuwe Compact Magazine in december gaven sprekers van het AfD en Pegida elkaar de microfoon.

BRON: ZEIT.deAMN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.