AfD-parlementariërs bezoeken Syrië – exclusief interview.

461

Sinds maandag zijn AfD-leden van de Bondsdag en het parlement van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen in Syrië, het land van waaruit de meeste vluchtelingen nog steeds naar Duitsland komen. “De gezinshereniging voor honderdduizenden Syriërs die in Duitsland wonen is in volle gang,” zegt het persbericht. Aangezien de media-aandacht in Duitsland geen betrouwbare manier is om de feitelijke situatie in Syrië te beoordelen, is het doel van de reis de humanitaire situatie en de wederopbouwwerkzaamheden in de door de terroristen bevrijde gebieden in details te onderzoeken.

De ervaring zou Parlementsleden in staat stellen een rationele beoordeling te maken van het debat over de vraag of Syrië een veilig land van herkomst is. Dit zou ook gevolgen hebben voor de beslissing om een einde te maken aan de uitzetting van afgewezen asielzoekers.

De groep reist onder leiding van Dr. Christian Blex, lid van de NRW parlementaire groep, die begin februari al naar de Krim waren geweest, onder leiding van de Duitse regering. Met hem in Syrië zijn Thomas Röckemann, woordvoerder van de NRW-staatsvereniging en Udo Hemmelgarn, lid van de Bundestag, Jürgen Pohl, Dr. Harald Weyel, Frank Pasemann, en de woordvoerder van het district Münster, Steffen Christ, aanwezig.

Van links naar rechts: Weyel, Christus, Pohl, Hemmelgarn (ver terug), Röckemann, Blex. Foto: C. Blex

Als de reis zelf niet sensationeel genoeg zou zijn, is de aankomstdatum in ieder geval wel sensationeel. De media van het Witte Huis en het Westerse systeem hebben het Syrisch-Russische militaire offensief om de regio Oost-Ghuta, die nog steeds door jihadisten wordt belegerd, als een gewetenloze slachting van burgers te bevrijden, al wekenlang belasterd. Aan de andere kant wordt met geen woord gerept of gelezen over de terreur van verschillende jihadistische facties die actief zijn in Oost-Ghuta, die onder andere de bewoners zouden gebruiken als menselijk schild in kooien.

Slechts ongeveer tien kilometer van Oost-Ghuta, de delegatie in Damascus, liet maandag een beeld van normaliteit zien. Massief middagverkeer “en” veel taxi’s “vormden het stadsbeeld, hebben we ervaren. De eerste contacten met Syrische ambtenaren hadden al duidelijk gemaakt dat de noodzaak, om de situatie aan ons Duitsers voor te leggen, enorm groot was.

Uitzicht van Damascus op maandagochtend. Foto: C. Blex

Op de straten van Damascus. Foto: C. Blex

Op zijn Twitter-kanaal geeft Blex voortdurend informatie over de reis.

COMPACT sprak voor het begin van de reis met Dr. Christian Blex en Thomas Röckemann.

COMPACT: Duitsland heeft Syrië – in tegenstelling tot de VS – niet als een veilig land van herkomst geclassificeerd. Wat zijn uw verwachtingen van de lokale situatie?

Röckemann: De kartelmedia geven een somber beeld van de situatie in het land. Als AfD-politicus heb ik echter mijn ervaring opgedaan met hun soort verslaggeving. Ik vertrouw ze gewoon niet meer. Dus nam ik een alternatief. Vervolgens is de situatie in Syrië veel ontspannender dan iedereen denkt. Slechts in een paar regio’s moeten terroristische bendes nog worden bestreden. Ik wil graag mijn eigen beeld schetsen van de situatie. Vandaar de reis.

Blex: Het beeld dat de media ons hier laat zien doet mij onvermijdelijk denken aan propaganda. Als AfD Parlementslid wil ook ik mijn eigen mening vormen. Natuurlijk is het een zekere ironie dat de Amerikanen, met hun steun van zogenaamde “gematigde” antiterroristen, als eerste de burgeroorlog hebben gestopt en Syrië sinds februari als veilig land van herkomst hebben bestempeld. Duitsland doet dit niet, alleen al vanwege de Syrische president, zolang Assad aan de macht is.

COMPACT: Na de verovering van het IS bolwerk Rakka in oktober 2017 werden de jihadisten als vrijwel verslagen beschouwd. Nu is er echter sprake van een komende bloedige gevechten tussen terroristen en Syrisch-Russische troepen in Oost-Ghuta, een voorstad van Damascus. We hebben het over een tweede Aleppo.

Blex: Met de bevrijding van Deir ez-Zor werd de islamitische staat als verslagen beschouwd. Maar er zijn ook andere terroristische bendes. In Oost-Ghuta zijn dit met name de al Nusra-afshoot Hajat Tahrir al-Scham en de islamisten van Jaysch Al-Islam. In het verleden hebben deze terroristische bendes zich niet gehouden aan een staakt-het-vuren en de bevolking in Damascus regelmatig gebombardeerd. De door de Russen in Oost-Ghuta opgezette humanitaire corridor is ook door terroristen gebombardeerd om te voorkomen dat burgers konden vluchten. Helaas rapporteren onze media hier niet over.

Röckemann: Het slechte aan terroristische bendes is dat ze overal kunnen verschijnen, omdat ze te laf en te beperkt zijn om openlijk in uniform te vechten. Zo kunnen gebieden van een stad of zelfs een land daardoor telkens weer worden geterroriseerd. Ten eerste is het belangrijk om de openbare veiligheid en de openbare orde te herstellen, de voorziening van de bevolking te verzekeren en vervolgens de oorlog verder tegen te gaan. Daartoe moeten onaangename vragen worden gesteld, zoals de rol van de islam en de rol van buitenlandse mogendheden in de burgeroorlog.

COMPACT: Welke aankomsten maken jullie tijdens de reis?

Blex: Tot nu toe zijn rondleidingen door Damascus, Homs en Aleppo gepland. We zullen onderwijsinstellingen bezoeken en praten met vertegenwoordigers van de vele geloofsgemeenschappen. We zullen ook praten met overheidsfunctionarissen.

COMPACT: ontmoeten jullie Bashar al-Assad?

Röckemann: Hopelijk zullen we met veel mensen praten om een goed beeld te kunnen krijgen. Als de heer Assad bij hen hoort, is dat natuurlijk voor ons.

Blex: We willen meer te weten komen over de humanitaire situatie. Als de president van Syrië dit met ons wil bespreken, dan heb ik daar geen bezwaar tegen.

COMPACT: Stuurt u de bondskanselier een selfie met Syriërs die in hun vaderland zijn gebleven?

Blex: Ik hoop dat we veel foto’s van Syrië mee zullen brengen die bijdragen aan een objectievere kijk op de werkelijke situatie van de bevolking. En natuurlijk is het leuk om foto’s te maken van mensen die zich inzetten voor de wederopbouw van hun vaderland, in plaats van jonge mannen die vrouwen en kinderen achterlaten om illegaal te immigreren.

Röckemann: Mevrouw Merkel heeft Duitsland met haar onzorgvuldige zelfzuchtige actie ernstige schade aan gedaan. Sindsdien zijn wij overspoeld door immigranten, van wie de meesten niet nodig zijn en die geen recht hebben op verblijf in Duitsland. Ik ben van plan om vakkundiger op te treden tegenover dit slechte voorbeeld.

BRON: Compact OnlineAMN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.