China slaat terug: Peking stelt een tarief van 25% vast op $ 50 miljard voor Amerikaanse producten

616

In reactie op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om tarieven op te leggen voor een invoer uit China met een waarde van $ 50 miljard, heeft Peking een 25 procent tarief ingevoerd voor 659 Amerikaanse producten met eenzelfde waarde.

Amerikaanse landbouwproducten, vis en auto’s ter waarde van ongeveer $ 34 miljard aan Amerikaanse goederen zullen op 6 juli, onderworpen worden aan het 25 procent tarief. Op een later tijdstip zullen nog eens $ 16 miljard aan Amerikaanse producten er aan onderworpen worden, meldde Xinhua aan de Tariefcommissie van de Raad van State.

De reactie van Beijing is een reactie op de Amerikaanse heffing van een tarief van 25 procent op Chinese producten die vrijdag zijn aangekondigd. Het eerste pakket VS-tarieven is gepland op 6 juli en zal van toepassing zijn op 818 Chinese productlijnen, met nog eens 284 productlijnen die op een later tijdstip moeten volgen.

Bij de uitrol van de tarieven beschuldigde het Amerikaanse ministerie van Financiën China van “diefstal van intellectueel eigendom en technologie en andere oneerlijke handelspraktijken.”

Peking verwierp die typering, omdat de VS-tarieven in strijd waren met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en eerdere handelsbesprekingen.

“Het heeft ook de legitieme rechten en belangen van China en zijn mensen geschaad”, meldde Xinhua.

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin reisde vorige maand naar China voor een ronde van handelsbesprekingen, naar verluidt eiste hij dat Beijing zijn handelsoverschot met $ 200 miljard zou verminderen.

“We zetten de handelsoorlog in de wacht,” zei Mnuchin toen, en voegde eraan toe dat de twee landen overeenstemming hadden bereikt over een kader om de onbalans in de handel te verminderen. Maar sindsdien zijn de betrekkingen tussen Washington en Beijing weer bergafwaarts gegaan.

“China en de VS hebben verschillende consultatierondes over economische en handelskwesties gevoerd in een poging om verschillen op te lossen en een win-winsituatie te bereiken. De VS zijn steeds van gedachten veranderd en hebben nu een handelsoorlog gelanceerd,” zei China’s ministerie van Handel in een verklaring op vrijdag.

De aankondiging van de Chinese tarieven deed de Amerikaanse dollar terrein verliezen ten opzichte van de Japanse yen, de euro en het Britse pond. De Chinese yuan handelde echter op een dieptepunt van vijf maanden ten opzichte van de dollar, volgens Reuters. De index die de waarde van de dollar meet ten opzichte van zes belangrijke valuta’s steeg met 1,3 procent voor deze week, de beste prestatie in bijna twee maanden.

BRON: https://www.rt.com/business/429906-china-responds-tariffs-trump/AMN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.