Viktor Orban: Centraal-Europa bevindt zich in een periode van grote schepping, we staan aan de vooravond van een echte Centraal-Europese renaissance

1164

Premier Viktor Orban beschreef zijn besprekingen met de Slowaakse ambtgenoot Peter Pellegrini dinsdag als een “bijeenkomst van twee succesvolle landen in een succesvolle regio”.

Slowaaks-Hongaarse samenwerking en het Visegrad-samenwerkingsverband dragen bij tot het succes van een gemeenschappelijk Europa, vertelde Orban na de bijeenkomst aan een gezamenlijke persconferentie in het Parlement. De V4 is niet langer een alliantie van arme landen, maar bestaat uit landen waarvan de economieën worden gekenmerkt door “dynamiek, financiële discipline en grote plannen”, voegde hij eraan toe.

“Centraal-Europa bevindt zich in een periode van grote schepping; we staan aan de vooravond van een echte centrale Europese renaissance, ” zei hij.

Orban uitte zich dankzij Pellegrini voor de hulp van Slowakije bij grensbewaking en voor Bratislava die Hongarije steunde “te midden van een grote internationale storm”.

In een reactie op de bilaterale betrekkingen zei hij dat na het koppelen van de gaspijpleidingen van de twee landen, nu begonnen is met het verbinden van hun elektriciteitsnetten.

Wat de grensrelaties betreft, zei Orban dat met de opening van nieuwe grensdoorlaatposten de gemiddelde afstand tussen de grensdoorlaatposten tot 20 km is gedaald. De bouw van een nieuwe Donaubrug die Komarom en Komarno met elkaar verbindt, is ook aan de gang, merkte hij op, eraan toevoegend dat deze extra band tussen beide landen zou helpen de bilaterale handelsomzet te vergroten.

Wat de gezamenlijke V4-doelen betreft, noemde Orban de bouw van de hogesnelheidsspoorlijn die Boedapest en Warschau met elkaar verbindt en die ook door Bratislava zal rijden.

De premier sprak zijn voldoening uit over de maatregelen van de Slowaakse regering met betrekking tot de etnische Hongaarse gemeenschap in Slowakije. Deze omvatten stappen om Hongaarse basisscholen in stand te houden, de weergave van tweetalige tekens op treinstations en subsidies via het minderheidscultuurfonds, merkte Orban op.

BRON: https://voiceofeurope.com/2018/06/viktor-orban-central-europe-is-in-a-period-of-great-creation-we-stand-on-the-verge-of-a-true-central-european-renaissance/AMN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.