Verslag dagje Pegida Eindhoven

1224

Eindhoven, zaterdag 22/06/2019

Harry Melis: Mijn verslag van een dagje uit met Pegida in Eindhoven.

15 juni 2019 was ik al eens afgezakt vanuit Vlaanderen om op stap te gaan met Pegida, had dit via Twitter aan Edwin beloofd en belofte maakt nu eenmaal schuld 😉 Na 15 juni besloot ik om te proberen of we een volgende keer met meerderen konden afzakken vanuit Vlaanderen en dat lukte op zaterdag 22 juni!

Uiteindelijk besloten we met 3 mensen van Voorpost om gezamenlijk de trip te maken, om een dagje met Pegida Nederland te gaan wandelen in Eindhoven. Er waren nog een paar andere vrijwilligers die mee wilden gaan maar gezien ze nog nooit zoiets hadden gedaan besloten ze om er van af te zien, mede door het geweld de afgelopen weken richting Pegida.
Vanmorgen vertrokken we met 3 leden van Voorpost vanuit Vlaanderen op weg naar Eindhoven. Eenmaal daar aangekomen werd ons door Pegida het plan uitgelegd: We gaan door Eindhoven wandelen en zien wat er gebeurt. Geen demonstratie noch manifestatie en geen flyers.

Eenmaal iedereen op de hoogte vertrokken wij met een groepje van 16 (13 Pegida, 3 Voorpost) personen vanuit onze ontmoetingsplaats. Het zonnetje scheen , iedereen was goedgezind en vol goede moed.

Eenmaal 5 minuten verder staan we te wachten bij een rotonde ter hoogte van de Frankrijkstraat in Eindhoven: ja, wij houden ons aan het rode licht 😉 . Ondertussen passeert een scooter met twee allochtone jongens en schopt/slaat naar een van onze mensen zonder enige aanleiding of provocatie. Het stoplicht word groen en we gaan verder en besluiten even te wachten op 2 anderen die achterop geraakten.

Ondertussen rijdt de scooter terug en gaan de beide berijders een café in. Inmiddels zijn we weer compleet als groep en lopen we weer verder: we lopen de Frankrijkstraat in, geen leuzen, geen spandoeken noch vlaggen noch flyers bij ons. We zijn nog geen 150 meter verder of diezelfde eerder genoemde scooter rijdt de straat in met die 2 allochtone jongens erop en zij gooien 2 bakstenen naar ons, met als gevolg dat een van ons lichtgewond raakt aan zijn hand en been, gelukkig niks ernstigs maar wel een open wond.

Zie ook deze video: https://twitter.com/AsjeBello/status/1142768262817734657

We besluiten halt te houden en de politie te bellen om aangifte te doen en te wachten op de politie, zodat we (1): Aangifte kunnen doen, (2) Belastend materiaal kunnen overleggen en (3): Kunnen getuigen. Dit duurt echter zeer lang, ondanks dat het politiebureau hooguit 1 km van ons gelegen is . Tweede telefoontje gebeurt naar 112… Tevens wordt door ons om een ambulance gevraagd omdat een van ons gewond is geraakt.

Ondertussen dagen er zoveel moskeebezoekers op dat wij niet meer veilig kunnen bewegen, ergo: wij zijn ingesloten. Er wordt geroepen en gescholden naar ons. We blijven kalm, de pers is ondertussen ook aanwezig en in gesprek met Edwin. We zeggen noch roepen iets terug. En we wachten nog steeds op de politie om aangifte te doen en te getuigen. Ondertussen rent een van de allochtone lokale bewoners achter de lokale jongeren aan om ze weg te jagen.

Politie arriveert, 1 wagen met 2 agenten. Ik kom dichterbij en hoor ze zeggen dat ze Edwin gaan arresteren . Op basis van ”…inbreuk op verbod demonstratie en manifestatie…”. Die er niet was! Na arriveren van een tweede politiewagen vloog er nog een baksteen tussen 2 agenten door, tegen de gevel van de woning achter ons. Geen reactie van de politie…

De agenten van de tweede politieauto lopen direct op Edwin af en nemen hem mee. Op dat moment worden talloze eieren gegooid naar ons, de politie en buurtbewoners. Wederom doet de politie helemaal niks naar de mensen die eieren en mogelijk andere projectielen naar ons gooiden en uiteindelijk zelfs ook naar de politie en omstanders.

Drie (of misschien vier, ging allemaal snel) busjes van de politie stopten vervolgens ook nog ter plekke en uiteindelijk werd, op 3 personen van ons na, iedereen gearresteerd. Zonder melding of reden waarom, gewoon afgevoerd, geen reden, geen woorden. We ondergingen dit zonder tegenstand of geweld.

Ondertussen nog een aantal eieren die onze richting uitkwamen en juichende allochtonen omdat we werden opgepakt. De politie van Eindhoven ontkent wetenschap te hebben van de gegooide bakstenen, ondanks dat dit gemeld is via de telefoon (gesprekken zijn opgenomen door ons). Ondanks dat er op een filmpje van ons duidelijk te zien is dat een van ons gewond is geraakt, ontkent de politie botweg dat er een gewonde is gevallen.

Er is geen charge uitgevoerd naar de geweld plegers, en getuigen bevestigen dat politie en masse verderop stond toe te kijken zonder in te grijpen en daardoor de veiligheid van de burger in het gedrang liet komen.

De verdachtstelling van overtreding van het demonstratieverbod was ongeldig en onjuist, wij waren immers alleen aan het wandelen totdat we werden aangevallen, buurtbewoners kunnen dit bevestigen. We stonden enkel stil zonder leuzen te roepen en spandoeken noch flyers noch vlaggen bij ons te hebben, maar stonden enkel te wachten als getuige en om aangifte te doen nadat iemand van ons gewond geraakte zonder provocatie onzerzijds.

Uiteindelijk zaten wij, afhankelijk van de persoon, 4-6 uur in de cel! In afwachting of we vervolgd zouden worden voor… ja wat? Wandelen? Nadat de groep weer compleet was na die uren op cel werd besloten de dag af te sluiten met een hapje en een drankje.

Harry Melis
Link(Gewonde is te zien op 1:17 min) https://www.ed.nl/eindhoven/politie-pakt-twee-anp-journalisten-op-bij-pegida-actie-in-eindhoven~abbc86d8/?fbclid=IwAR2OBlSXBzgjdeKEBmRIljUNeANSg5TWlkYnmgLpnOGifUIa5JPcA60C4NwAMN

2 reacties op “Verslag dagje Pegida Eindhoven

  1. Lars024

    Sterk stuk over de #waarheid in huidig Eindhoven (en elders): daders worden niet aangepakt door politie, slachtoffers wel.

    Mensen, wordt wakker, voordat dit in de zeer nabije toekomst #onze nieuwe normaliteit wordt. Is het niet voor uzelf, dan toch voor uw kinderen en kleinkinderen!

    #ItsTime #StopCorruptie #StaOokOp

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.